Bakom Specialet finns massa arbete som inte syns

Är i full gång med Specialet. Jag och Jessica jobbar så huvet känns som sega råttor när man kommer hem. Typ. Men det är segt, för det vi gör syns inte, ändå kommer vi framåt. Vi slåss nämligen med svensk byråkrati.

I två månader har vi försökt få tag på de rätta personerna på olika ställen och instanser. Vi väntar på att de kommer tillbaks på semester, sen visar det sig att det ändå inte var den personen man skulle prata med och får ett nytt namn, ny väntan... Jordbruksverket har inte koll på massa papper och tillstånd om stället vi ska låna hästar från, det stället hävdar starkt att de har tillstånd osv osv.  Massa skickade mail fram och tillbaks som måste formuleras noga, och så ska vi  få tag i all utrustning  innan vi ska komma igång (bla en tygel-tryck-mätare med tillhörande dataprogram som vi importerar från Australien!).
 
Detta har gjort att vår undersökning inte kunnat genomföras i sommar, nu hoppas vi kunna klämma in undersökningen under den veckan jag har höstlov från kliniken istället... Och göra statistiken på jullov och tom efter att jag egentligen ska vara klar i skolan...Pust! Parallellt med all administration har vi iallafall skrivit vår teoretiska del baserat på olika vetenskapliga artiklar och litteratur, så visst har vi ändå fått mycket gjort. Men det hade varit lättare att hoppa på ett befintligt projekt där man börjar med undersökningen direkt där alla tillstånd och papper är klara, så man kan ägna sig åt resultaten och statistiken nästan direkt... Då hade vi redan varit klara. Men.. Detta är otroligt mycket mer spännande!

Detta vi gjort nu har tagit oss ett halvår. Tre månader tog det att bara designa studien, att ta fram en projektbeskrivning. Vi har tre handledare med vilka vi kommit fram till hur vi ska göra, allt för att minimera "bias". Tex ska vi inte använda ryttare i studien, då dessa kan påverka hästen för mycket, så blir det en felkälla i resultaten (bias).

Men samtidigt - det är otroligt lärorikt och känns otroligt bra att ha fått göra en hel studie helt själva - dessutom är handledarna väldigt engagerade och många är nyfikna på våra resultat. Om vi lyckas komma fram till något kommer de användas internationellt på olika symposier omkring denna metod och hästträning generellt (dvs det efterfrågas om forskning och bevis på området av bl.a. veterinärer, domare och FEI)  Kul kul kul!

Vi jobbar vidare. Kolla sålänge in: http://horsesforlife.com/ARollkurPictogram/ 
ps: en häst ska inte dregla utanför munnen - det är tecken på smärta eller obehag (den ska istället ha vitt "läppstift" eller inget alls). De ska inte gå och gapa eller "joxa" med tungan. Tygelkontakten ska vara mjuk, särskilt till stångbettet när man rider med kandar. Hästarna har svårt att se och andas när de håller huvudet i rollkur, se en del av bilderna - ögonen är riktade starkt uppåt (framåt för hästen). Bilderna är tagna på dressyrframridning med kända ryttare...

(för er som inte vet vad vi skriver om har jag skrivit ett inlägg tidigare i juni som heter "Rollkur").

Kommentarer
Postat av: Anki

Hej Christine!Nu har jag läst det mesta du har skrivit.Kul!Lycka till med dina studier och hälsa Kåre.Kram från Anki Puronne.

2009-09-08 @ 21:46:03
Postat av: Havremoppen

Vad kul! Tack!

2009-09-27 @ 13:43:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0