"Rollkur"

Så var pluggeriet igång - mindre busskörning och mer fokus på Specialet (examensarbetet). Jag ska skriva det tillsammans med Jessica i min klass och nästan hela sommaren är ägnad åt det. Innan vi bestämde oss för vad vi skulle skriva om kände jag att jag vill kunna göra en liten skillnad, göra det en smula bättre i hästhållningen på nåt sätt. Jag vill inte göra en litteraturstudie utan hellre undersöka något, för att sen kunna bevisa att det är bra eller dåligt och få i allafall några människor att fundera om lite (dock mer statistikarbete...  :-/ ). Jag är intresserad av träning av hästar, fysiologi, hästvälfärd och beteendevetenskap. Och gissa vad - det är precis vad vi kommer hålla på med!

I Danmark, liksom det har varit inom FEI,  är det "på tapeten" med träningsmetoden "Rollkur"/Hyperflexion av hästens nacke. De som använder metoden menar att det ger bättre "ryggsving" under ridning. Sen finns Gerd Heuschmann, beridare och veterinär i Tyskland, som nog är den största motståndaren till metoden. Han åker världen runt och håller föredrag om just detta - den moderna dressyren och hur det påverkar hästarna psykiskt och fysiskt. Jag och Jessica åkte till Jylland för ca två veckor sedan och var på ett sådant föredrag med honom då vi bestämt oss för att försöka, på ett så objektivt sätt som möjligt, att undersöka denna träningsmetod med vårat Speciale eftersom det saknas bevis för om metoden är bra eller dålig.

Det var ett mkt bra föredrag - Gerd gick igenom hästens anatomi och utifrån detta beskrev vad som händer om man rider med hästens nacke vid rollkur. Det stora hela, kortfattat, är att ryggmuskulaturen blir spändare och bakbenen inte kan arbeta "under" hästen på samma sätt som när man rider den i en "nedåt-framåt"-form, som istället ger en avslappnad rygg och därmed kan byggas upp i styrka. När en ryttare sitter på denna spända rygg skapar det obehag för hästen, som stressas och eventuellt reagerar med att vilja fly undan och blir vad dressyrryttarna kallar "nervig", och så håller de hårdare i tyglarna så inte hästen löper iväg - och en ond cirkel är skapad. Denna ryggspänning ger också oregelbundna gångarter, som man även ser på hästar som rids i en väldigt hög nackhållning (ger också ryggspänningar, speciellt om den rids i en hög form för tidigt i utbildningen). Oregelbundna gångarter ser man på nästan alla OS-dressyrhästar - kolla i slowmotion på traven (som ju ser väldigt showig ut) - den är fyrtaktig och bak-och framben är inte parallella!

Dessutom måste ryttarna ofta rida fram i timmar innan en tävling eftersom den är så spänd - de "tröttar" ut hästen istället. Ska inte en toppryttare endast behöva värma och mjuka upp sin häst kanske 20 min innan en tävling? Och hur kommer det sig att man inte längre får vara mer än tre ekipage på en dressyr-prisutdelning längre - (risk att olyckor sker med de nerviga hästarna som exploderar och OS-ryttare som faller av) - ska inte en dressyrhäst vara högsta beviset på lydnad!?  Desutom rider nästan ingen toppryttare som det står beskrivet på FEI´s hemsida hur "korrekt"ridning går till, eller beskrivet i den "gamla" ridläran, där hästen ska röra sig harmoniskt, med näsryggen framför lodplanet och nacken (inte 2-3e halskotan =hästen "knäpppt av" nacken och har inte med sig ryggen) som högsta punkt.
Det är domarnas ansvar vad de premierar -och tyvärr får en showig ridning mer poäng idag. Hästarna gör inte harmoniska balettrörelser längre utan spända inövade rörelser där gångarterna blir oregelbundna -ser häftigare ut och publiken jublar.

Det var lite om det hela. Jag kan rekommendera att läsa Gerds bok, "Tug of War", eller se hans DVD "If horses could speak", där han pedagogiskt går igenom hästens anatomi och vad som händer när man rider med olika metoder (bra som dåliga).

http://www.youtube.com/watch?v=NJdcm8yCTRg

http://everyrider.typepad.com/everyrider/2007/03/the_rollkur_deb.html



Så, det är lite bakgrund till vårt arbete i sommar - jag återkommer mer när/om vi kommit fram till några eventuella resultat!

Kommentarer
Postat av: Josefin Hållbus

Hej Christine! Intressant 'speciale'. Läs Marie Rhodins avhadling från 2008 om 'Head and neck positions'- är säkert användbart!



Kram och lycka till

Josefin

2009-06-18 @ 16:49:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0