Mitt val - Vegetarian

Jag slutade äta kött under första terminen på min utbildning. Hade funderat på det tidigare, men kanske av lathet inte orkat "ta steget". Jag är ingen matlagningsfantast och jag kunde inte tänka mig att vara utan grillat kött, hamburgare, kyckling, köttbullar eller julskinka.

Men så hade vi den här kursen, "Veterinaermedicinsk videnskabsteori". Den handlade om olika etiska och moraliska teorier, och vi presenterades olika scenarion varje vecka som vi fick diskutera utifrån dessa teorier, men också ventilera egna åsikter. En mycket bra kurs, måste jag säga.

Många scenarion är sådana som vi kommer stöta på i arbetet som veterinärer, t.ex. när är det dags att avliva sitt djur? Ska man välja att cancerbehandla sin 12-åriga hund? För vems skull???  Människor som har sina djur som sexpartners (förekommer faktiskt, usch och fy), det överdrivna ras-avlandet med lidande för djuren som konsekvens (perserkatter, mopsar, bulldogs och andra kortnosiga djur som måste opereras för att kunna andas normalt, Belgian Blue kor  och bulldogs som måste förlösas med kejsarsnitt, schäferhundar med mer och mer sluttande höfter som ger höftproblem, osv), och det här med slakttransporter.

Vi fick se en film, lite som "uppdrag granskning" i Danmark där man smygfilmat transportfirmor, och vi fick se hur de för att tjäna pengar bokstavligt kastade in grisarna i lastbilen för att få det att gå undan lite, ungefär 100 st för många än vad som var planerat, så de fick kravla runt på varandra därinne. Dessa grisar är uppfödda för att bli slaktade, och har i många tillfällen knappt haft någon yta att röra sig på, så de är muskelfattiga och har urlakade skelett. Det är inte svårt att räkna ut att många grisar bryter ryggar och ben under dessa transporter.  Slaktkycklingar samlas ihop med maskiner som liknar en biltvättborstar, med vilka de "sopas" in i burar via löpande band, som dessutom speedas upp så kycklingarna fullständigt skjuts som kanonkulor in i burarna, också här alldeles för många i varje och skador på djuren som följd.  Uppfödning idag har dessutom gjort att slaktkycklingarna växer väldigt snabbt och blir mycket tyngre än en ekologiskt "framtagen" kyckling, så deras ben inte hänger med och de kan inte stå/gå.
Förkastligt tycker jag! Jag vill inte vara en del av den här köttindustrinom den ser ut såhär. Det finns ju "bra" transporter, slaktdjursuppfödare och djurhållning, men det står inte alltid på paketen man köper. Jag väljer att sluta helt. Men det är inte min enda anledning att sluta. Detta var den etiska biten.

Moraliska biten: Tänk er att det kom utomjordingar hit, och att de var överlägsna och smartare än oss (enligt dem själva). Ger det då dem rättigheten att äta oss???  För det är väl precis så vi gör med djur? Har inte alla rättighet att leva, egentligen? Argumentet att "djur äter också djur" håller inte här tycker jag, för vi som människor har ju ställt oss över djuren (det är däför vi inte kallar oss djur fastän vi alla är däggdjur), vilket betyder att vi kan ta etiska och moraliska ställningstaganden. Vi kan välja att inte äta dem av dessa orsaker.

Sedan andra terminen på utbildningen tycker jag dessutom att det är lite oläckert att äta muskler. Kroppsdelar! Vi stod nämligen varenda eftermiddag i två terminer och dissekerade alla möjliga djur (mest hundar, det var inte mycket kvar av dem sen när kursen var slut... men de ska ha ett stort tack som lärt oss mycket). Det blev ingen skillnad på muskler som kroppsdel eller någon annan, allt var likdelar och hade ju tillhört ett djur med personlighet som någon tyckt mycket om. Dessutom känns det konstigt att äta sina patienter???
Kan ju tillägga, för att provocera lite, hur de som äter kött kan kalla sig riktiga djurvänner???... Hm. Man kan istället kalla sig kattvän, hundvän, hästvän osv. Det vore mer rätt.
(Har dessutom klagomål på en del djurhållning, hantering och ridning av hästar, men det återkommer jag till i nåt senare blogginlägg. Sålänge kan ni läsa Bo Tibblins inlägg i senaste numret av Ridsport från 30 april - mycket bra).

Fler anledningar: Det är miljöovänligt! Visste ni att köttproduktionen står för hela 18% av alla växthusgasutsläpp? Och att det är lika mycket som världens alla transporter??? (Källa: FN:s livsmedelsorgan, FAO).

Sen är det ohälsosamt. Att äta rött kött ökar risken för tjocktarmscancer, och rekommendationen är att äta mindre än 500 gram i veckan. (Källa: Världscancerfonden/World cancer research fund, WCRF).

Nej, jag har inte ångrat att jag slutade äta kött. Hur jag klarar mig från alla de goda rätterna jag räknade upp? Det finns jättebra substitut på marknaden numera! Kolla i frysdisken efter vegetariskt, se där ligger korvar, hamburgare, "kött"bullar schnitzlar och annat skoj, som inte alls smakar illa! Korven är god att grilla t.ex. Det finns dessutom tofu som man kan marinera, och  olika torrvaror (sojaprotein) som har alla dess former och konsistenser som man vill ha. Vi använde det till Fondue förra veckan, gick utmärkt och ingen skillnad  från kött såg man heller!  :o)

Min mening är inte att propagera att alla ska sluta äta kött. Men jag tycker att fler ska veta var det kommer ifrån, och alla som äter kött borde göra ett studiebesök på ett slakteri. Och att man kanske kan äta lite mindre kött. Välja kött man vet exakt var det kommer ifrån, kanske välja vilt lite oftare (som jag anser har levt sitt naturliga liv och inte, förhoppningsvis, lidit innan de skjutits). Fast i lagom mängd förresten, om alla skulle gå över till att bara äta vilt har vi inga djur kvar i skogen sen....

Kommentarer
Postat av: Sofia

Jag är ledsen Christine, men sojakorven är inte god att grilla.... Men annars var det ett fint propagandatal :-)!!

(irriterande jag är va?!)

2009-05-03 @ 12:20:34
URL: http://www.nogg.se/aht
Postat av: jenny

skitsnack-sojakorv rules!!!!! ;-)

2009-05-06 @ 14:16:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0